Hévízi barlang

 

heviz5.jpe
heviz3.jpe
heviz4.jpg
heviz.jpg
heviz9.jpg
heviz7.jpe
heviz8.jpe
heviz6.jpe

Hévízi barlang megtekintése csak AOWD vizsgával rendelkezőknek! 
Hétvégenként egész napos merülési lehetőség max. 8 fő részére alkalmanként.
A felszerelésről mindenki maga gondoskodik, illetve ha szükséges mi is beszerezhetjük a számára. 
A merüléshez szükséges speciális felszereléseket az ár tartalmazza.
Reggel 10: 00 órakor csobbanunk a vízbe párosával. A merülés ideje Kb.: 45 - 55 perc.
Mit kell tudni a barlangról?

A tó a triász földtörténeti korban alakult ki, a hegyek között észak-nyugat dél-keleti irányban húzódó törésvonal mentén. A víz a barlangot csak késõbb a Pannon korszakban vájta ki az agyagból és homokkõbõl álló talajból. A barlangban a termálvíz több forrásból ered, és ez keveredik a barlangba betörõ hideg karsztvízzel.

A termálvizû tó már kedvelt fürdõhely volt a római korban is, erre utalnak a barlang tisztításakor felszínre került pénzérmék, oltárkõ stb. A tó búvártörténelme 1908-ig nyúlik vissza, de sikeres lemerülés csak 1953-ban történt, amikor felkérésre rijekai búvárok lejutottak a kráter formájú tófenékre. Magyar búvár, Básta Rudolf elõször 1958-ban merült le itt. A tervezett kutatómunka 1972-ben kezdõdött Plózer István és Kovács György által.

1975-re annyira kitisztították a bejárati részt 34 m-es mélységben, hogy bejutottak a forrásbarlangba. Késõbb dupla bejárati rész lett kiépítve, egyrészt hogy megakadályozza az iszap visszafolyását a barlangba, másrészt hogy szabályozzák a bejáraton kiáramló víz mennyiségét.

A barlang bal oldali része a hideg oldal, ahol a víz hõmérséklete 17.2 °C, a jobb oldal a meleg oldal, ahol 40.8 °C a feltörõ víz hõmérséklete. A keveredett víz hõfoka már csak 38.8 °C. A forrásbarlang mélysége 40 m, szélessége 17 m, magassága 14 m,

1977-ben a kutató és feltáró munkát végzõk közül Plózer István és Páli Ferenc egy sajnálatos baleset folytán életüket vesztették. Emlékükre kollégáik egy emléktáblát helyeztek el a víz alatt a kráter oldalában.

Még több információ itt

RÉSZVÉTELI DÍJ:

Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu
max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu