GONDOLATOK A MÉLYMERÜLÉSRÖL

A hobby búvárkodás évröl évre terjed hazánkban, egyre több ember ismerkedik meg a csend világába zárt természeti szépségekkel, abban a csodálatos világban ahol az ember - néhány órára kilépve a szárazföldi környezet két dimenziójából - kedvére lebeg, süllyed, emelkedik maga is a víz alatti természet részeként. Mégis gyakran, egyre gyakrabban olvasunk szomorú híreket egy társunk utolsó merüléséröl, melyröl már nem tér haza többé. Az általam ismert tragikus események kivétel nélkül mélymerüléseken következtek be. Meggyözödésem, hogy a kisebb vagy nagyobb balesetet szenvedö búvártársaink akik kalandvágyból - megszegve oktatási rendszerük ajánlásait, szabályait - egyre mélyebbre és mélyebbre merülnek nem tudják, nem tudhatják mi fenyegeti öket. Kedvtelési célú búvártanfolyamokon (CMAS, DIWA, NAUI, ÖBV, PADI, SSI …) a hallgató biztonságos merülési rendszert kap az ehhez szükséges ismeretekkel és azokkal a korlátokkal melyek megvédik öt mindaddig míg hajlandó a tanult szabályokat betartani. Ezután a hallgató megismerkedik a víz alatti világgal, egyre gyakorlottabb lesz, egyre mélyebbre merül, és elöbb-utóbb azt tapasztalja, hogy a tanult korlátok átléphetöek. Elöször csak egy kicsivel, azután még egy kicsivel, azután elindul egy versengés amelyhez már nem nyújt elegendö információt egy alapfokú vagy haladó búvártanfolyam, s a verseny akkor ér véget amikor egy barátunk dekompressziós kamrába kerül, vagy, és ez a gyakoribb sohasem lesz már közöttünk.

A következökben azon ismereteimet írom le az oxigén által okozott problémákról, melyeket egy alapfokú tanfolyam idöszüke miatt nem tartalmazhat. Nitrogénböl eredö kényelmetlenségeinkröl (narkózis, gáz elnyelödése és kiválása) azért nem szólok, mert véleményem szerint erröl mindenki (aki nem mulasztotta el az alapfokú tanfolyam elméletét) elegendö információval rendelkezik.

Az emberi élethez nélkülözhetetlen oxigénröl sokan tudják, hogy csak bizonyos mennyiségi korlátok között tudjuk hasznosítani. Az O2 parciális nyomása (továbbiakban ppO2) a föld légkörében ideális az ember számára: 0,21 bar. Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol ppO2 kisebb mint 0,17 bar nem jut szervezetünk elegendö mennyiségü oxigénhez, ez sürített levegö belégzésekor természetesen nem fordulhat elö. Sokan tudják, hogy nagyobb parciális nyomáson az oxigén mérgezövé válik, de vajon mikor mik a tünetei?

Ha ppO2 megközelíti, eléri a 2,5 bar-t azonnali oxigénmérgezés áll be. Ez sürített levegö használata esetén kb. 109 m-en áll elö. Ezt sokan tudják mélymerülö búvártársaink közül, s e tény hamis biztonságérzetet táplálhat a további információk nélkül!

Ha ppO2 meghaladja 0,5 bar-t elindul egy úgynevezett CNS óra (Central Nervy System - azaz központi idegrendszer), s ahogy az idö halad szervezetünk egyre nagyobb mértékben telítödik oxigénnel. A telítödés sebessége az oxigén parciális nyomásától függ, a ppO2 növekedésével a CNS óra sebessége exponenciálisan nö!

Amikor a telítettség eléri a 100 %-ot, oxigénmérgezés lép fel. Az oxigénmérgezés tünetei hirtelen lépnek fel, a tünetek észlelése után a búvárnak nem sok ideje marad cselekvésre, ezért mondják, hogy az oxigén egy alattomos gáz. A mérgezés beálltakor szervezetünk a hajlító és feszítö izmok egyidejü megfeszülésével próbálja a fölös oxigénmennyiséget csökkenteni, a garat elzáródása pedig a további oxigén bejutását akadályozza. Görcsberándult búvár elzáródott garattal nagy mélységben … kíván valaki az Ö, vagy a társa helyébe lépni?

Oxigénmérgezés tünetei: fülcsengés, émelygés, hányinger, látászavarok, szédülés, ingerlékenység, nyugtalanság, eufória, félelem, vonaglás, rángatózás, izomgörcs.

Azon búvártársaimat akik vonzódnak a mélységek felé, s egyben szabadidövel és jelentös anyagi erökkel rendelkeznek biztatom arra, hogy tanuljanak és a ma már létezö új megfelelö technikákkal egyre mélyebbre hatoljanak biztonságos körülmények között, megfelelö ismeretek és gyakorlatok birtokában.

Azon búvártársaimat akik valamilyen ok miatt nem tartoznak az elözö csoportba, ezúton kérem fogadják meg oktatójuk, iskolarendszerük által javasoltakat, merüljenek konzervatívan, táblázatuk, computerük határain belül.

Két általam fontosnak tartott gondolatot szeretnék befejezésként leírni:

Ugye még sohasem láttatok olyan búvárt, aki egész heti fárasztó munkája után este beült az autójába, reggelig vezetett, végigmerülte a hosszú hétvégét, nem volt búvárbiztosítása, a segítségkérés módját sem ismerte, még csak oxigénkezelésre alkalmas személyzet és felszerelés sem volt, esetenként alkoholtartalmú italokkal oldotta az egész heti feszültséget, majd az utolsó merülés végeztével összepakolt és átautózott a magas hegyeken…

Szarka Géza - búvár

 

Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu
max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu