DIR (Doing It Right)

A technikai búvárkodással foglalkozók körében egyre többen vannak, akik már hallottak a "Doing It Right - röviden DIR" felszerelés összeállításról, merülési technikáról.

A magyarításra nem vállalkozom, további ötletig maradjunk a "helyesen csinálni" nem túl szabatos fordításnál. A DIR rendszernek sok híve van világszerte és az ellenzö tábor is jelentös. A módszereket lehet teljesen, vagy részben átvenni, lehet teljesen elutasítani, de ismerni kell, hogy tudd a merü-lötársad mit csinál(hat) és miért éppen így csinálja.

Habár Sheck Exley az elsök között hirdette a hosszú tömlös második lépcsö használatát elsödleges levegöforrásként és a társmentés eszközeként, a DIR felszerelés összeállítás a William Hogart Main barlangi kutatóbúvár nevével fémjelzett Hogarthian módszerböl alakult ki és a Woodville Karst Plain Project (http://www.wkpp.org) kiváló barlangi búvárai fejlesztették tovább a mai formájára.

Egyetlen céljuk a nagy mélységü víz alatti barlangkutatás biztonságosabbá tétele volt.

Természetesen minden kevertgázas, mély, barlangi vagy más technikai merülésnek megvannak a sajátosságai, amihez a rendszert rugalmasan lehet alakítani, de az alapelvek változatlanok.

A WKPP búvárai kutatómerüléseiken a következö rendszeresített felszerelést viselik:
Szárazruha, acél háttámla, amelyet egy darab folytonos hevederzet rögzít a búváron, egy kiegészítö alsó heveder, egy légterü wing típusú kiegyenlítö térfogat, amelyen palackokból összeállított manifold van.

A manifold azt jelenti, hogy a palackok híddal össze vannak kötve a csapjuknál, így a gáz akadálytalanul tud áramlani a két palack között abban az esetben is, ha a palack csap zárva van. Az összekötö híd tartalmaz egy elkülönítö csapot is, így azt probléma esetén el lehet zárni. Ez a csap normál esetben nyitva van.

A palackokon 2 db független DIN típusú elsö lépcsö található. A jobb oldali elsö lépcsöre csatlakozik a hosszú (legalább 2 m-es) második lépcsö és a wing inflátor tömlö, míg a bal oldali elsö lépcsön van az egyetlen nyomásmérö, a tartalék második lépcsö és a szárazruha inflátor tömlö.

A tartalék - rövid tömlös - második lépcsö egy gumicsö segítségével a nyakba van akasztva, a hosszú tömlös elsö lépcsö a derékon, jobb oldalon viselt elsödleges fényforrás akkumulátortartó doboza alatt elvezetve, majd baloldalról a tarkó mögött átbujtatva szintén a búvár jobb oldaláról csatlakozik a szájhoz.

A hevederzet mellkasi D gyürüihez 1-1 tartalék lámpát rögzítenek. Amennyiben decopalackot is visznek magukkal azt (vagy azokat) a bal oldali csípö D gyürüjéhez rögzítik a nyomásmérö mellé. A légzöautomata nyomás alatt van, de a csap el van zárva. A jobb oldal szabadon hagyásával megkönnyítik a palackok ill. a vontatójármü kezelését. Szintén a baloldalon az övön viselik a kést is. A felszerelésben konzolokat nem találunk, törekednek az áramvonalas összeállításra, kerülik a kiálló elemeket. A szakadás elkerülése érdekében a maszk és uszony pántok ki vannak cserélve neoprene ill. rugós pántokra.

Computer helyett idöméröket és mélységméröket (2 db) illetve a merüléstervezö szoftverrel elöre kiszámolt merülési profilt viszik magukkal a kézen, amely tartalmazza a vészhelyzeti tervet is.

További információk a:

honlapokon találhatók. A fentiekhez természetesen hozzátartozik, hogy a felszerelés ismerete és megléte nem pótolhatja a megfelelö képzést és a gyakorlatot.

Tihanyi Tibor

 Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu
max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu