Rovinj

HR Rovinj városkép HR Rovinj városkép
HR Rovinj városkép HR Rovinj városkép HR Rovinj városkép

ISZTRIA - HORVÁTORSZÁG

 Búvárhelyek leírása - Roncs térkép

Időpont: 4 nap / 3 éjszaka

Megkőzelítési útvonal, térkép szerinti táblákat kell figyelni: Magyarországról

Távolság: Budapest - Letenye: 238 km

               Letenye - Rovinj:     372 km

  • Letenye határátkelő
  • Cakovec
  • Varazdin
  • Zagrab
  • Karlovac
  • Rijeka
  • Pula , Porec , Pazin , Triest
  • Rovinj

Térkép a szálláshoz "link"

A környezet ismertetése: Trieszttől 90 km-re délre, az Isztriai-félsziget tengeröblében fekszik Rovinj, Horvátország egyik legszebb történelmi városa. Az óvárosi központ velencei stílusban épült, 200 éve kötötték össze a parttal, egészen addig sziget volt. A sziget közepén található a barokk stílusban épült Szent Eufémia templom. A templomtól sugárban vezetnek a szűk utcák az óvárosi főtérre, ahol valamikor piac és vásárlóközpont volt. Ma pedig bazárok sora kínálja portékáit. Az óvárost valaha öt kapun lehetett megközelíteni, mivel azt szinte teljes köralakban várfal vette körül. A legszebb ezek közül a főkapu, a mostani főbejárat.

Az óvárost körülvevő övezetben sok kis üzletet, éttermet, kávézót, borpincét, falatozót, múzeumot, bankot, pénzváltót és a kikötő-kapitányság épületét találjuk. Az óvárost az újváros veszi körbe, ahol hotelok, az új kikötő, üdülőközpontok, panziók vannak.

Különleges búvárhelyek találhatók a környéken. Több roncs, zátonyok, és a tengeri élővilág különleges példányait rejti a tenger. Merülés-vezetőinkkel naponta két vagy három búvármerülést tervezünk. A harmadik mindig éjjeli merülés.

Szállás: Apartman házban. Az apartmanok 2 ágyasak, fürdőszobával konyhával vannak felszerelve önellátó. Helyi étterem, reggelizési lehetőség. Szezontól függően az árak változnak illetve elhelyezés minőségétől 10-18,-EURO -ig.

Étkezés: Önellátó 

Utazás: egyénileg vagy tele kocsis rendszerben vagy mikrobuszon. 

Pénzneme: 1,- Kuna ~ 38,-FT 

Búvárkodás:      

Merűlőhelyről mit érdemes tudni: A roncsok max. 40 m mélyen vannak ezért legalább haladó fokozatú búvároknak ajánlott. Roncsmerülést, mélymerülést, barlangi merülést kedvelőknek!!! Frissítő a hajón és helyi vezetők kíséretében merülünk Szinte az összes specialitás lerakható!

Előzetes Program:          

- Csütörtök: Indulás Bp. reggeli órákban. szálláshelyre délután érkezés. Fakultatív program lehetőségek. A búvároknak felszerelések rendezése, a nem búvároknak, családtagoknak és kísérők részére városnézés. Tengerparti éttermekben vacsorázási lehetőségek, a helyi érdekességek felkutatása és megtekintése.

- Péntek és szombat: Napi 2 illetve 3 merülés a partról illetve hajóról. A hajón frissítő illetve étkezés is lehetséges.

- Vasárnap: Partról 1 merülés. Hazaindulás 

Részvételi díj: tartalmazza a levegőtöltést és hajós merülést és a merülés vezetést 

Létszám: min. 10 fő részére + kísérők 

Felszerelés: A teljes felszerelésről mindenki maga gondoskodik, illetve ha szükséges mi is beszerezhetjük a számára. 

Búvároknak:

Palack és ólom bérlet ,-EURO/nap

Palacktöltés: 0,5,-EURO/liter
Nitrox 32 - 36 töltés: 1,-EURO/liter

Parti merülés: 10,-EURO
Éjszakai parti merülés: 15,-EURO

Sziget vagy zátony: 20,-EURO
Éjszakai sziget vagy zátony: 25,-EURO

Roncsmerülés:

Hajon utazó családtag díja: 7,5 ,-EURO

Merülés vezetési díj /merülés: 5,-EURO
Roncsmerülés vezetési díj /merülés: 10,-EURO
Túraszervezés és szállásfoglalás 3.000,-Ft/fő

Éves Horváth merülési engedély 15,-EURO

A merülések előtt orvosi igazolással kell bizonyítani, hogy a búvár merülésre alkalmas.

Búvárhelyek

Saline

Zátony, 10-22 m-es sziklafallal, erős áramlás nélkül, 10-15 m-től a sziklás terep homokos aljzatba megy át.

Élővilág: növényzettel borított, tintahalak, homárok, angolnák, tengeri csikók.

Eufemia

Zátony 3 részes sziklafallal, 16-21 m-es mélységgel, erős áramlás nélkül. Kezdő búvárok ideális merülőhelye.

Élővilág: angolna, polip, homár, tintahal.

Pinko Palinko

A zátony K-Ny félkörben fekszik, 16-21 m-es mélység.

Élővilág: halrajok, dévérkeszegek, angolnák.

Plic Kriz

Nyílt tengeri zátony, 18-20 m-es mélység, É-Ny hosszúságban, nyugati oldal 100-120 m. Északi oldal 20-40 m hosszú, 3 m magas, halban gazdag.

Vrsar-zátony

Félkörben fekszik, 20 m mély, érdekes halban gazdag élővilág.

Nagy és Kis Figarola

A Nagy és Kis Figarola között sziklaterasz helyezkedik el, növényzettel borítva. Max. mélysége 18 m. A Kis Figarola nyugati és déli oldalának felső részében sziklaterasz, alul pedig homokos aljzat található. Mélység 25-30 m.

Élővilág: Szen-Péter hala, angolna, homár.

Katarina

Kezdőknek érdekes terület a nem mély max. 12 m-es öböl. Szép éjszakai merülőhely hasadozott területtel. Éjszakánként sok tengeripók, kis sárkányfejű halfélék, tintahalak.

Banjole

Egyike a legszebb merülőhelyeinknek. A felső részén bejárat egy kis barlangba, amely a szabad égre nyílik ott 7-16 m a mélység. 26-30 m-en található egy további barlang és egy üreg, mindkettő könnyen merülhető. Érdekes sziklafal tőkehalakkal, változó áramlással.

Banjole-zátony

Sziklacsoport, 20-30 m mélységben, kb. 100m hosszú és 10 m széles. Erős áramlás az uralkodó. Élővilág: homár, tintahal, tőkehal, némi szerencsével macskacápa látható.

Nagy és Kis Piruzzi

Erősen szétdarabolt leeső sziklás terület, amely homokos aljzatba megy át. Max. mélység 27 m. Ideális gyakorlóhely kezdőknek.

Sturago

A sziget nyugati oldala kőfallal kezdődik és sziklacsoporttal végződik, 27 m-es mélység.

IvanISt. Giovanni-Déli oldal

Sziget szép öböllel, ahol a merülőhelyet nagy kőtömbök jellemzik. Még a kőbánya idejéből származnak és a csúcs két oldalánál, vezetnek a nyílt tengerre, a sziget mellett. Jó merülőhely kezdőknek. A csúcstól a tenger felé vezető részen 30 m mélységben homokos aljzat található, szép növényzettel, halrajokkal, sárga meztelen csigákkal, tintahalakkal és tengeri pókokkal.

IvanISt. Giovanni -Északi oldal

Ez a merülőhely ideális, ha az erős szél a tenger felőli oldalról fúj. 10 m-ig könnyen leeső sziklafal, ami aztán homokba megy át 17-20 m mélyen. Élővilág: halrajok, tengeri pókok, tintahalak, homárok.

Ivan na Pucini-Világítótorony

A világítótorony még a Monarchia idejéből származik. Homokos aljzatba átmenő sziklás terület kb. 20 m mélységben. A változó áramlás és a hajó forgalom veszélyes lehet.

Ivan Seka-Világítótorony-zátony

A világítótorony közelében fekvő zátony, a nyílt tenger felé eső részen 18-40 m mélységig. A zátonynál urakodó erős áramlat akadályozhatja a lemerülést és a feljövetelt. A merüléshez jó tájékozódó képesség szükséges, csak kis csoportoknak és haladó búvároknak ajánlott.

PIic Porer-Porer zátony

Szép zátonyplató 12 m mélységben a nyílt tengeren.

 

HAJÓRONCSOK

 

Guiseppe Dezza

1944-ben, a II. világháborúban elsüllyedt két részre tört hadihajóroncs, melynek főágyúja még most is szépen látható. A roncs kb. 35 m hosszú, 30-40 m-en van. A fenékiszapot nem érdemes felverni, mert ilyenkor a látótávolság szinte nullára csökken. Az út a roncsig kb. 30 perc Élővilág: rákok, Szent-Péter halak, kőhalak

Maona

Ugyancsak a II. világháborúban elsüllyedt teherszállító hajó. 30-36 m mélységben fekszik, hossza 40 m, szélessége 8 m. Az út kb. 25 perc. Élővilág: a roncs növényekkel és korallokkal benőve.

Baron Gautsh

Az Adria északi részének egyik legszebb merülőhelye. Oszrák luxus hajó volt, mely 1914-ben süllyedt el, hossza 85 m, szélessége 12 m. A felső dokk 28 m-en, a legmélyebb pont 42 m mélyen van. Az út kb. háromnegyed óra a roncsig.

Coreolanus

1945-ben elsüllyesztett hajó, 17-30 m mélységben fekszik, hossza 50 m. Kagylókkal és növényzettel szépen benőtt. 1 óra 10 perc az út.

Numidia

II. világháborúban elsüllyeszett hajó. Jó tájékozódó képesség nem árt, ugyanis a hajó 120 m hosszú és 28 és 40 m közötti mélységben fekszik. Lámpa használata ajánlott. A hajó növényekkel, korálokkal benőtt. 1 óra 20 perc kell a roncs eléréséhez.

Romanial Romagana

Teherszállító hajó volt, II. világháborúban merült 30-40 m mélyre. 65 m hosszú, 8 m széles. Az út kb. 70-90 perc. Élővilág: több halfajtával lehet találkozni, a roncsot korallok és növények borítják.

Istra

Valószínűleg az I. világháborúban elsüllyedt, kettétört roncs. Nagyon szép és érdekes merülőhely. Hossza 90 m, szélessége 11 m, 28-40 m mélyen van a tengerszintje alatt. Az út kb. 50 perc.

Óceán Búvárklub
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu