Sherwood, az egyedi megoldások mestere.

Sokan sokféle reduktort használnak, és sokfélére esküsznek. Teljesen értheto, hogy ezen a területen sok az érzelmi alapokon működő elfogultság és kevés az objektív technikai paramétereken nyugvó értékelés. Ennél a tesztünknél megpróbáltuk elfogultság nélkül elemezni és vizsgálni a Sherwood reduktorokat, és reméljük, hogy ez a kis cikk mindenkinek segítségére lesz abban, hogy tényleg igényei szerint tudjon választani a piacon fellelheto rengeteg termék közül.
A Sherwood reduktorok tesztjét egy kis műszaki analízissel kezdtük. Megvizsgálva szerkezeti felépítését több egyedi megoldást is felfedeztünk, melyek nem jellemzőek más gyártmányokra. Az első lépcső egy dugattyús kialakítású szerkezet, mely első ránézésre a nem kiegyensúlyozott típusokra jellemző dugattyú kialakítással készült. Figyelmesebben megvizsgálva azonban látható, hogy a szelep ülék nem egy fix kialakítás, hanem egy tányérrugó sorra ültetett "mozgó dugattyú", amely a változó palacknyomás hatására képes elmozdulni. Ezzel a műszaki ötlettel változik a zárási úthossz, ami azt eredményezi, hogy nagy palacknyomásnál hamarabb, míg kisebb nyomás esetén később zár a szelep. Ez a változó zárási úthossz biztosítja azt, hogy a szabályzott középnyomás állandó legyen és megvalósuljon a kiegyensúlyozottság követelménye. A Sherwood rendelkezik még egy érdekes megoldással. A dugattyús első lépcsők tipikus hibája az, hogy "nem igazán kedvelik" a hideg vizes merüléseket, azaz nem fagymentesek. A Sherwood ezt egy kivételes technikai trükkel oldotta meg. A középnyomású levegőt átvezetik a szabályzó térből a rugótérbe így ott nem víz, hanem levegő található. Az ide folyamatosan áramló levegő egy ú.n. CBS "szelepen" keresztül jut be a rugótérbe és azon áthaladva egy gumi szelepen keresztül lép ki az első lépcsőből és távozik a szabadba. Ez egy nagyon kismértékű, de folyamatos buborékolásként jelentkezik, amely nem hiba, hanem igenis kívánatos jelenség. A második lépcső a klasszikus irányszelepes megoldás, melynek igazán kiemelkedő paramétere a műanyag ház hihetetlen szilárdsága. A Sherwood teszt videón hitetlenkedve láttuk, hogy a házon áthaladt targonca semmilyen károsodást nem tudott létrehozni az anyagban. Ilyen tulajdonságok mellett könnyű betartani a garanciális ígéreteket! Megvizsgáltuk egy javítás után beszabályzott reduktor tesztpadon készült karakterisztikáját is. 30 méteres mélységben a maximális belégzési ellenállás értéke nem haladta meg a 0,95 kPa-t, amely a jó, és kényelmes kategóriába tartozik. A merüléseinken egy kényelmes, komfortos reduktornak ismertük meg a Sherwood-ot, még 50 m-es mélységben is. Ez valószínűleg annak a plusz átáramlást biztosító kiegészítő csatornának köszönhető, mely a fő második lépcső csatlakozójához van bevezetve, és nagyban megnöveli a légszállítást a hagyományos kialakításokhoz képest. A jég alatti merüléseknél is csak jó tapasztalataink voltak és a még akkor sem jelentkeztek az elfagyás jelei, amikor mindkét második lépcső pótadagoló gombját 4 percig folyamatosan nyomva tartottuk. Miután befejeztük ezt a műveletet a rendszer azonnal és maradéktalanul visszanyerte működőképességét.
Sok felszerelésgyártó létezik a búvárpiacon, és mindenki próbál valami olyan ajánlattal előállni, amely az o termékét teszi a legkedvezőbbé a tisztelt vásárló számára. Van, aki a küllemre, van, aki az extrém teljesítményekre, és van, aki a megfellebbezhetetlen időtállóságra és garanciára helyezi a hangsúlyt. A Sherwood reduktorok fejlesztői ez utóbbit tartották a leglényegesebb szempontnak és vizsgálódásunk alapján be is tartják ígéretüket. Minden reduktorra teljes körű garanciát biztosítanak 30 éven keresztül. Bármilyen elhasználódott, vagy meghibásodott alkatrészt, ingyenesen cserélnek az éves kötelezo szerviz alkalmával. Az előző mondat, szó szerint értendő. Még az elhasznált (elrágott) csutorára is érvényes ez az ígéret, ami, eléggé ritkaság számba megy a világpiacon (jelenleg más cégről mi nem tudunk).
Ezen adatok és paraméterek alapján bátran ajánlható bárkinek, aki a hobbi tartományba tervezi merüléseit, valamint azoknak, akik szeretnének hosszú időre egy stabil szervizháttérrel rendelkező biztos társat a merüléseihez.
Jó merüléseket kívánunk!