Egyiptom

Általános információk
Papirpénzek és Árak
HOTELEK - árak
EGYPT Követség
"itt tölthető le"
Az egyiptomi nagykövetség telefonszáma: 381-0475
vízumkérő lap 1olda /680kb
Hasznos Informácók
vízumkérő lap 2olda /601kb
Búvár szafarik Hajók és leírások Észak - Dél -mély déli szafarik
Merülõ helyek rajzok és leírások Hurghada - Safaga

 

Cairo

Luxor

Királyok Völgye

Karnak
Aswan
Philae templom
High Dam
Abu Simbel

Fayoum Oázis

Siwa Oázis
Alexandria
Hurghada
Sharm el Sheik
Dahab
Safaga
Marsa Alam

Vörös-tenger
Egyiptomról mindenkinek az ókor csodái jutnak elõször eszébe, holott a Vörös-tenger partvidéke is rejtegett meglepetéseket az oda utazóknak. Nekünk magyaroknak egyébként is különleges vonzódásunk van a tenger iránt, bárhol van is. A Vörös-tenger az Indiai-óceán beltengere. Nevét egy különleges tengeri moszat elõfordulásának köszönheti, mely a tenger alját vörösre festi. A Vörös-tenger ismert szép korallzátonyairól, érdekes víz alatti világáról és a sok színes halról. Ráadásul az a hely ahol a tenger környezete is rendkívül látványos, kirándulásra csábító, és óriási elõnye, hogy ma még nem túl zsúfolt, az odalátogató a természetben érzi magát. Az utóbbi 10-15 évben indult fejlõdésnek a turizmus, de még ma is csak néhány jól ismert üdülõ központ várja az utazókat. Magyarországon a legismertebb tengerparti célpont - a szervezett utak hatására - Hurghada, amely még 15 éve is egy kis halászfalú volt, mára viszont egy 35 000 lakosú város, nagyon sok színvonalas szállodáva
, jó közlekedési, kirándulási lehetõségekkel. Mivel a város igen hosszan nyúlik el a tengerparton, minibussal oldják meg a helyi közlekedést- igen olcsón. A többi, ismertebb központ már a Sinai félszigeten, az Aqabai öböl partján fekszik, ahová Hurghadából hetente háromszor hajóval is utazhatunk, vagy vállalhatjuk a buszozást is, Szuezen keresztül.

A félsziget déli csücskén van Sharm el Sheik, amely-Hurghadához hasonlóan - saját repülõtérrel rendelkezik. A várostól 6 km-re lévõ Na'ama Bay a nyaralók kedvelt helye. Üzletek, és komoly éjszakai szórakozási lehetõségek jellemzik.A hátizsákos, kis pénzû turistákat azonban egy másik városka, Dahab vonzza. Aki szabadságra, nyugalomra vágyik, annak tökéletes. A neve arabul aranyat jelent, és elmondható, hogy ez a hely valóban aranyat ér. Képzeljünk el egy városkát autóparkoló nélkül, alig néhány helyi autóval. Gyalogos város, tevézni, lovagolni Egyiptomban talán itt a legkellemesebb. Búvár paradicsom, ahol az abszolút kezdõ is kevés pénzbõl -ez a lényeg- leckét vehet bármikor, nem kell elõre bejelentkezni.

Rengeteg hangulatos, egyszerû tengerparti étterem van, és nagyon olcsó szállások, sok érdekes kis üzlet, teázó, vagy akár Internet café. Kirándulni is talán innen a legelõnyösebb. Dahabtól északra, 90 km-re van Nuweiba városa, aminek közelében nagyon szép korall szigetek vannak. A Vörös-tengernél a legnagyobb, és a piramisok látványával felérõ élmény kétségkívül a búvárkodás, még ha gyávaságból csak a legegyszerûbb módját választjuk is. A parton állva nem hinné az ember, hogy öt méterrel arrébb csak le kell bújni a víz alá, és különleges szépségû halak sokasága fog úszkálni körülötte. Bevallom, elõször igen meglepõdtem, amikor csak lebegtem a vízben, és hátulról elúszott mellettem egy 60-80 cm-es hal. Olyan színvilágot tár elénk a természet, amilyet elképzelni sem tudunk. Láttam én is elõtte a TV-ben tengeralatti felvételeket, de mindig úgy gondoltam, hogy ez olyan mint pl. a madárles, hogy várni, várni, mire végre jön valami. Hát ez nem olyan, százával jönnek, és hihetetlen változatos küllemûek.És a korallokról még nem is ejtettünk szót. Õszintén azon csodálkoztam, hogy nem pusztítják, nem szedik le és adják el ezeket a tenger alatt található csodákat. Én egyébként úgy voltam a vízben, mintha egy múzeumba nézelõdnék, semmihez nem mertem volna hozzáérni, egyszerûen a tudatlanságom miatt. Nagyon marslakónak éreztem magam. Mindenkinek ajánlom, hogy Egyiptomba úgy utazzon, hogy a Vörös-tenger ne maradjon ki a programjából, ez az egyik legnagyobb élmény ebben az országban. Az itt látható képekkel csak a térség hangulatát próbálom bemutatni, szándékosan kihagyva az itt is megtalálható luxus szállodákat. Olyat bármelyik katalógusban láthatunk.

Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu
max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu