HAWAII - Válasszon üdülõhelyet!

Általános információk
Búvár Klubok - Dive Center
 

Hawaii, a Csendes-óceán gyöngyszeme. Csodás tengerpartok, varázslatos éjszakák várják az idelátogatókat.
Fővárosa Honolulu, Oahu szigetén található. Waikiki fövényes partja, kristálytiszta vize vízi sportok kedvelőinek tökéletes hely. A világmárkás butikok, üzletközpontok és irodaházak, a hangulatos éttermek, revüműsorok mellett az elhagyott kilométeres partszakaszok teszik "összkomfortos paradicsommá" a szigetet. Különböző fakultatív programokkal tehetik még színesebbé az itt eltöltött napokat: pl. Pearl Harbor, a Polinéz Kultúr Központ, Luau est, hajókirándulás naplementekor... A 132 szigetből álló Csendes-óceáni szigetcsoport ma az USA 50. tagállama. Trópusi természeti kincseit korszerű, fejlett amerikai civilizációval egészíti ki. Hawaii időjárása egész évben kellemes, 25 °C körül ingadozik. A téli és nyári hőmérséklet között csupán 5 °C különbség van. "Maui" sűrű, trópusi erdőit kristálytiszta tengerpart szegélyezi. "Lahaina" város száz évvel ezelőtt a Hawaii szigetvilág fővárosa volt; ma hangulatos tengerparti városka.
„Hawaii Sziget” (Big Island) rendelkezik a legtöbb természeti látnivalóval, történelmi nevezetességgel. Hatalmas vízesések, párás esőerdők, kopár sivatagok, lávamezők, finom homokos partszakaszok, régi Hawaii rituális szentélyek, orchideafarmok és kávéültetvények egyaránt megtalálhatóak.
" Kauai" szigetet dús növényzete miatt kert szigetnek is nevezik. Dús esőerdői, növényzete miatt kedvelt helyszín híres Hollywood-i filmek forgatásához. Vízesése, fövényes tengerpartja ugyanolyan felejthetetlen élményt nyújt mint a Hawaii sziget.
Bevezetõ:

Hawaii - az Aloha állam lágy tengeri szellõvel és meleg trópusi klímájával ejti rabul látogatóit. Ez az a hely, ahol a Kelet találkozik a Nyugattal, hagyományos hula tánc és diszkó, szappanoperák és õstörténetek, gyorséttermek és japán tea szertartások, szörf klubbok és Shinto szentélyek egymás mellett. Mark Twain annak idején Hawaiit "a legcsodálatosabb szigetfüzérnek" nevezte, mely "bármely óceánban lehet", nem egészen 30 évvel késõbb a tömegturizmus bebizonyította az ellenkezõjét.

Környezet, éghajlat:

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfiatalabb állama, Hawaii az Egyenlítõtõl 2367 km-re északra, a legközelebbi kontinenstõl, Észak-Amerikától pedig 4025 km-re délnyugatra fekszik. A hat fõ sziget egy 128 szigetbõl álló csoport tagja, mely 2452 km hosszan nyúlik végig a Kure-atolltól északnyugati irányban, a Nagy-szigetig. A fõbb szigetek közé tartozik Oahu, a szomszédos Maui szigetek, Kauai, a Nagy-sziget (Hawaii), Molokai és Lanai. A szigetek valójában egy tengeralatti hegylánc csúcsai, melyet a földkéreg repedéseibõl 25 millió éven keresztül kiömlõ láva hozott létre. A legdélebbi sziget, a Nagy-sziget még mindig a születés stádiumában van. A sziget legaktívabb muködõ vulkánja a Kilauea több, mint másfél milliárd köbméter lávát lövelt ki magából az elmúlt 12 évben.

Hawaii éghajlata egyszerûen csodálatos. A kellemes meleget folyamatosan enyhítik a tenger felõl fújdogáló észak-keleti szellõk. A part közelében az átlagos csúcshõmérséklet 27°C, melytõl a tél csak 5-10°C-kal tér el. A legesõsebb idõszak december és március közé esik. Általánosságban a sziget délnyugati, vagyis szélárnyékban lévõ oldala a naposabb, melegebb és a víz is itt nyugodtabb. Ezzel szemben az északnyugati, szeles oldal rendkívül csapadékos. Itt található Hilo, az USA legcsapadékosabb városa.

Történelem:

Az elsõ polinézek, akikrõl úgy tartják, hogy a Marquesa szigetekrõl érkeztek, kr.u. 500 és 600 között telepedtek le a szigetlánc területére. Meglehetõsen békés életet éltek, amikor 1000-ben tahitiiak érkeztek a területre, és meghonosították szokásaikat, vallásukat és szigorú társadalmi rendjüket. A szigetekre érkezõ elsõ nyugati utazó a brit James Cook kapitány volt, aki 1778-ban hajózott ide. Cook kapitány a Hawaii szigetvilágot Szendvics Szigeteknek nevezte el, Sandwich õrgrófja tiszteletére. Elõször Cook kapitányt a bennszülöttek úgy üdvözölték, mint a legendás Lono-t , a termékenység és béke istenét, de az események furcsa fordulata oda vezetett, hogy a Nagy Szigeteken, a Kealakekou Öbölben leszúrták õt.

Cook meggyilkolásának egyik szemtanúja egy, a Kamehemaha királyként vagy Nagy Kamehemaha-ként ismert erõszakos harcos volt, aki egyesítette a Hawaii szigeteket és létrehozta a Hawaii monarchiát. Kamehamha gyümölcsözõ kereskedelmet folytatott amerikai tengerészkapitányokkal, akiket érdekeltek Hawaii szantálfa erdõi. Ahogy egyre több hajó fordult meg, a külföldi jelenlét egyre tartósabb lett Hawaii kikötõiben. Az 1820-as években amerikai bálnavadász hajók kezdték felkeresni a Hawaii kikötõket, borok, nõk és a zene kedvéért, és így a következõ 50 évben Hawaii a csendes-óceáni bálnavadász iparág központja lett, egyre több pénzt hozva a szigetekre. A bálnavadászok társadalmi szélsõségeit megnyirbálták a keresztény misszionáriusok, akik védelmezték a hawaii királyságot és "finomabb" nyugati társadalmi viselkedést vezettek be.

Az 1800-as évek közepére a hittérítõk leszármazottai létrehozták Hawaii cukoriparát. A csökkenõ bennszülött lakosság miatt az ültetvények tulajdonosainak máshol kellett keresniük a munkaerõt. A dolgozókat Kínából, majd Japánból, Portugáliából, Puerto Ricóból, Koreából és végül a Fülöp-szigetekrõl toborozták. Hawaii cukoriparának növekedésével az USA egyre nagyobb részt vállalt a hawaii szigetek ügyeiben. A vámtételek megszüntetésével az ültetvénytulajdonosok ideiglenes kormányt jelentettek be, amely végül megdöntötte a monarchiát, és Hawaii 1900-ban az USA egyik területe lett. Hawaii fontossága megnõtt az USA számára, amikor a haditengerészet hatalmas katonai támaszpontot hozott létre Pearl Harborban. Az 1941. december 7-én történõ Pearl Harbor elleni japán támadás fordulópontnak bizonyult, amely meggyõzte az Egyesült Államokat, hogy belépjen a II. világháborúba. A háború után a közvéleménykutatások azt mutatták, hogy a hawaii lakosok több, mint 90 %-a az USA-hoz való tartozást támogatta. 1959. augusztus 21-én Hawaii az USA 50. állama lett.

A következõ években Hawaii fontos turistahellyé vált, mert számos üdülõhelyet, golfpályát és bevásárló központokat építtetett. A növekvõ fejlõdés ellensúlyozására számos állami parkot, vadrezervátumot és tengeri rezervátumot hoztak létre. Az 1970-es évekre a hawaii kulturális újjászületés megerõsítette a helyi kultúra értékét. Az elmúlt években a szuverenitás alapvetõ politikai kérdéssé vált. Miközben néhány hawaii csoport a monarchia helyreállítását szeretné, más hazai csoportok a hawaii nemzetet az USA-n belül képzelik el és az elfoglalt királyi földek visszaadását kérik. 1993 novemberében Bill Clinton elnök egy olyan okmányt írt alá, amelyben elnézést kért a Hawaii Királyság 100 évvel korábbi megdöntéséért.

Látnivalók:

Oahu

A sziget, becenevén a "gyülekezõhely" a leglakottabb, a legfejlettebb és a legismertebb a Hawaii szigetek közül. A legtöbb kép, mely Hawaii említésekor eszünkbe jut, Oahuhoz kapcsolódik, mint például: Honolulu, Waikiki, Pearl Harbor és Sunset Beach. Az állam fõvárosa Honolulu a kapu, melyen szinte az összes turista áthalad. A város és a mellette lévõ Waikiki nyughatatlan városi övezetek felhõkarcolókkal és autópályákkal, Tokióra és Miamira emlékeztetõ belvárossal. A városon kívül álmaink partjai találhatók; égszínkék vizû öblök, hatalmas hegycsúcsok és zöldellõ, sûrû ananászültetvények. A sziget strandjain pedig hullámlovasok, széllovasok, búvárok és fürdõzõk sokasága.

Waikiki

A legtöbb látogató csalódik, mivel Waikiki a fõváros sûrûn lakott, tengerparti kiterjesztése, ahol turisták hada, bevásárlók, éttermek és éjszakai mulatók lepik el a vidéket. Nem éppen az a táj, melyet az útleírásokban látunk, de ritmusa és életvitele sokak számára vonzó lehet. A rózsaszín tornyú, mór jellegû Royal Hawaiian Szálloda a múlt turizmusának túlélõje, abban az idõben épült, mikor még csak a leggazdagabbak jártak ide, kizárólag luxushajókon. Délkeletre a várostól található a Diamond Head, mely egy gõzrobbanás következtében létrejött kúpszerû képzõdmény, közepén egy kráterrel. A 228 méter magas csúcsról lenyûgözõ kilátás nyílik Waikikire. Ez a hely, melyet számos kiránduló úton is megközelíthetünk az óceáni térség egyik legismertebb természeti képzõdménye.

A Hanaumu-öböl Oahu délkeleti csücskén széles vulkanikus eredetû sziklagyûrû által övezett zafír-türkizkék színû öböl. Korallzátonyai változatos tengeri élolényeknek adnak otthont, a természetbarát búvárok nagy örömére. A Nuuanu Pali kilátó a Koolau hegység déli részén magasodik 360 méterrel a tengerszint felé. Ez az a hely, ahol a nagy Kamehameha harcos seregeit csatára szólította 1795-ben. Hawaii leglátogatottabb mûemléke az Arizona Háborús Emlékmû Pearl Harbor-ban, ahova évente másfél millió turista látogat el. Az 1941 december 7.-i meglepetésszerû japán támadás napján 2335 amerikai katona vesztette itt életét.

Maui

Maui, más nevén a Völgy sziget két hatalmas kihalt vulkánból és a köztük elterülõ völgybõl áll. Ez a második legnépesebb sziget és a központi sziget mellett a leginkább fejlett. A sziget kimeríthetetlen számú varázslatos stranddal büszkélkedhet és a hullám- és széllovasok paradicsomaként ismert. Habár partjai gyönyörûek, ezek közül is kiemelkedik az ellenállhatatlan Slaughterhouse-part a sziget északnyugati felén. Kiváló búvárterep és kis szerencsével még óriásteknõsökbe is futhatunk. A Hookipa strand Paia közelében a széllovasok listáján világszerte az elsõ számú hely. Az erõs áramlatok, a veszélyes hullámtörések és a borotvaéles korallzátonyok miatt csak profiknak javasolt, de ha csak állunk és bámulunk, akkor is tanulhatunk egy pár új trükköt. Kelet Maui-t a 3000 méter magas Haleakala (szó szerint a "Nap Háza") uralja, mely a legnagyobb kihalt vulkán a világon. Kiránduló utakban bõven válogathatunk és ha tehetjük, nézzük meg a kráter peremérõl a napfelkeltét. A szeles oldalt zöldellõ, csapadékos, sûrû trópusi dzsungel borítja, melyet a vízesések mentén a Hana autópálya vág ketté.

Kauai

Ha a zöldellõ hatalmas erdõket szeretjük, Kauai az ideális választás. A sziget közepén elhelyezkedõ vulkanikus csúcs a Mt. Waialeale bolygónk legcsapadékosabb pontja, és az egész sziget oly zöld, hogy becenévként a "Kert sziget" nevet kapta. Számos kasszasikert hozó filmnek itt vették fel táj jeleneteit, többek között itt forgatták a Jurassic Park-ot és az "Elveszett frigyláda fosztogatói"-t. A sziget észak-déli irányban 53, kelet-nyugatiban 40 km széles és egy enyhén összenyomott labda alakjára emlékeztet.

A szigeten járva mindenképp keressük fel a Na Pali partot, mely 35 km hosszú partján zöldellõ meredek sziklák omlanak kecsesen az azúrkék óceánba. A Waimea kanyon, a Csendes-óceán Grand Canyon-ja, bár kisebb és legalább 200 millió évvel fiatalabb amerikai társánál. A kanyon alján ömlõ folyó 835 méterrel van a sziklafalak alatt. A parton a Polihale strand ragyogó, végtelen homokos partjáról híres és sivatagos táj öleli körbe. Ha zöldebb partszakaszra vágyunk, északon, ahol a sûrû dzsungel szinte a partot éri, ott a Lumahai strand.

Hawaii - a Nagy Sziget

Hawaii területe majdnem kétszerese összes társáénak. Földrajzilag is a legváltozatosabb: sivatagok, esõerdok, vulkánok és hófedte hegycsúcsok váltják egymást. A szigetet kettévágó hegylánc nem engedi tovább a csapadékot hozó felhõket és így a sziget nyugati oldala az egyik legszárazabb pont a szigetvilágban. Ez az a vidék, ahol a legjobb strandokat és a legnyugodtabb vizet találhatjuk. A másik oldalt a széllovasok uralják a parton, a belsõ területeket pedig - a sok esõnek köszönhetõen - vastag dzsungel borítja, melyet megannyi kisebb-nagyobb vízesés díszít ékszerként.

A Hawaii Vulkanikus Nemzeti Park az Egyesült Államok nemzeti park rendszerének legegyedülállóbb tagja. A park hatalmas területén kettõ, a mai napig mûködõ vulkán található, melyekbol sûrûn csap elõ a forró gõz. A tájat meglepõ lávaképzõdmények: folyók, oszlopok és kúpok borítják. A vulkánokon kívüli terület a trópusi strandoktól a szubartikus éghajlatú Mauna Loa csúcsig változatos látnivalókkal várja az idelátogató turistát. A park egyben a sziget legjobb kiránduló és sátorozó terepe is. A part menti Waipio-völgy amfiteátrum szerû képzõdményét 600 méter magas meredek sziklafalak veszik körbe. Leginkább csak gyalogosan közelíthetõ meg. Magát a völgyet sûrû õserdõ borítja, gazdag állat és növényvilággal, vízesésekkel, valamint egy 50 férõhelyes rusztikus szállodával, mely megõrizte a régi Hawaii atmoszféráját. A Puuhonua O Honaunua Nemzeti Történelmi Parkban õsi templomokat, királyi területeket, hajdani temetõket és menekülttáborok nyomait találjuk. Megéri a parkban körülnézni, megcsodálni az õsi isteneket ábrázoló fafaragásokat, a konane táblákat (a sakk egy õsi változata: fekete lávakövekkel és fehér korallal játszották). A közelben található homokos Hapuna Strand a sziget egyik legnépszerûbb fürdõzõhelye.

Gasztronómia:

A sziget etnikai változatossága az étkezési lehetõségek mesés boségét hozta magával. A japán ételek teljes választéka mellett számos regionális kínai ételt is találunk a kínálatban. De ezenkívül a fûszeres koreai konyha és a helyi különlegességek között is válogathatunk. Ha még ez sem lenne elég, a thai és a vietnámi specialitásokról sem kell lemondanunk. Friss hal bõségesen áll rendelkezésre a szigeten, valamint sokféle gyümölcs, köztük avokádó, kókusz, mangó és papaya.

Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu
max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu