Horvátország - Válasszon üdülõhelyet!

Általános információk
További információk az utakról

 

Észak-Dalmácia
Biograd
Vodice
Zadar
Közép-Dalmácia
Hvar
Makarska
Split
Trogir

Dél-Dalmácia
Dubrovnik


Horvátország kis ország, amely azonban a világ egyik leghosszabb tengerpartját és az Adriai-tenger talán legszebb, ezernyi szigettel tarkított részét mondhatja a magáénak. A sok kis öböl, a kellemes strandok, a kristálytiszta víz, a napsütés, mind-mind élményt ígérnek, s ehhez értékes kiegészítésként megtalálhatók a kulturális emlékek, a néphagyományok.
Az Adriai-tenger horvát felségterületû részén 718 sziget, 389 szirtzátony és 78 tenger alatti zátony található. A szigeteket kristálytiszta tengervíz veszi körül, amely az Adria északi részén 28 méterig, a déli részeken pedig akár 56 méterig is áttetszõ.
A szigetek idõjárását a meleg tenger határozza meg, ezért az átlagos hõmérséklet télen 15 °C, nyáron pedig 22-27 ° C-ig emelkedik. A mediterrán éghajlat az uralkodó, meleg, száraz nyarakkal és enyhe, mérsékelten esõs telekkel. Az átlagosan 2600 napsütéses órájával a horvát Adria és a szigetek Európa legverõfényesebb tájai közé számítanak. Utazásra a legjobb idõszak áprilistól szeptemberig.
Az út és vasúthálózat viszonylag jól kiépített. A számtalan sziget és a szárazföld között több kompösszeköttetés van. Nagyobb kikötõi: Rijeka és Split.

Merülõhelyek:
Szép falakkal, barlangokkal, üregekkel mindenekelõtt a Dalmát -szigetek sziklás partjainál találkozhatunk, többek között a Kvarner-öböl szigeteinél, Rijeka környékén az Isztriai-félszigettõl délre: Krk, Cres, Losinj, Unije.
Ezenkívûl Dugi Otok elõtt Zadar környékén, és a távolabb délre kapcsolódó Kornati vagy Split környékén az elõtte elterülõ Braè és Šolta-szigeteknél.
A horvát szigetvilág különféle hajóroncsai között található a Földközi-tenger mendencéjének egyik legérdekesebb hajóroncsa, a Baron Gautsch, egy személyszállító hajó 20 m mélyen a Brioni-szigetektõl északra.

Élõvilága:
Tengeri angolnák, macskacápák, languszták, homárok, kagylók, medúzák, szivacsok, tengeri rózsák, makrélák, tengeri márnák, sziklahalak, zsákállatok találhatóak.

Mit mond a horvát törvény a búvárkodásról?
Búvárkodásnak számít a sport és rekreációs céllal történõ víz alatti tevékenység, a víz alatti fotózás, búvárverseny, illetve a búvároktatás.
A merülési zónát minden esetben jól láthatóan meg kell jelölni. Engedélyezett a búvárkodás mindennemû gázkeveréket tartalmazó palackos felszereléssel ( levegõ, nitrox, trimix, oxigén …). A merülési engedélyt vagy az illetékes révkapitányság adja ki, vagy a búvár rendelkezik a Horvát Búvárszövetség tagsági igazolványával.
Külföldieknek Horvátország által is elfogadott bizonyítvánnyal kell rendelkezniük.


Istra

Porec
A nyugat-isztriai Poreè a horvát Adria minden bizonnyal egyik legfelkapottabb úticélja, ahol szinte lépten-nyomon szembetaláljuk magunkat a városka gazdag ókori, román kori és gótikus kultúrájának igen látványos lenyomataival. A helyi hagyományokhoz híven magas szintû idegenforgalmi szolgáltatások - mindenekelõtt rendkívül sokrétû szálláskínálat - rengeteg mûemlék és urbanisztikailag nagy gonddal elrendezett közterek, parkok várják az idelátogatókat.

Pula
Pula, az Adria keleti partjának legõsibb városa már mintegy 3000 évvel ezelõtt is lakott település volt, ahol az azóta kihalt hisztri népcsoport élt.
A Kr. e. 3. századból származó híres pulai aréna szinte szimbóliumává vált ennek a számos ókori mûemlékkel büszkélkedõ, reneszánsz költõk által is megénekelt városnak.
Napjaink legnagyobb isztriai városa enyhe klímával, adriai viszonylatban is igen tisztának számító, jól felszerelt városszéli strandokkal várja látogatóit. Bizonyosodjon meg minderrõl Ön is - személyesen!
Aréna - az antik Pula legbecsesebb mûemlékegyüttese egyben a világ hatodik legnagyobb, ma is álló amfiteátruma. Nyaranta színvonalas kulturális és szórakoztató események impozáns színhelyéül szolgál.
Pula idegenforgalmi kapacitásának jó része a város körüli, mediterrán fenyvesekkel borított partvidékre összpontosul. Pulából igen hamar elérhetõ a Brijuni Nemzeti Park, a mintegy 190 km-es isztriai partszakasz teljes egésze, de a félsziget festõi szépségû belsõ tájai, városkái is emlékezetes kirándulásokat ígérnek a Pulában nyaralóknak!

Rovinj
Rovinj, az isztriai városok egyik legszebbike, az Isztria félsziget turistaparadicsomnak számító, nyugati partján helyezkedik el. Nagy urbanisztikai mûgonddal kialakított hangulatos közterein sétálva lépten-nyomon a régmúlt - illír, római kori és velencei idõkbõl származó - emlékeire bukkanunk. A rendkívül változatos kikapcsolódási és szórakozási lehetõségeket nyújtó Rovinjban találjuk a horvát tengerpart egyik legmodernebb vitorláskikötõjét is. Az "Arany fok" (Zlatni rt) nevû parkerdõben pedig a nap minden szakában jól fog esni egy üdítõ séta.

Umag
Az Isztria félsziget északnyugati részén egy nagyobb öböl partján, több európai útvonal találkozásánál található Umag a térség legmagasabb színvonalú sport- és idegenforgalmi szolgáltatásaival várja látogatóit - köztük mintegy 64 jól felszerelt teniszpályával!
Valóságos paradicsom az aktív kikapcsolódást, változatos nyári programokat és színvonalas ellátást keresõ turisták számára.
Umag városa nyaranta - minden év júliusában - otthont ad a CROATIA OPEN nevû ATP-teniszbajnokságnak, melyen a fehér sport legnevesebb hazai és külföldi mûvelõi is részt szoktak venni.


Kvarner

Cres (Cres-sziget)
Cres város az azonos nevû észak-adriai sziget legtermékenyebb - nyugati - oldalán található. A sziget több ökológiai nevezetességgel is rendelkezik: a térségben egyedül itt költenek a szigorú védelem alatt álló fehérfejû keselyûk, másrészt pedig Cres magáénak mondhat egy hihetetlenül érdekes tájélményt nyújtó sós vizû belsõ tavat is - a Vransko jezerot. Látogasson el Ön is a nyugalom eme páratlan szigetére, ahol a strandolás

Crikvenica
Rijekától 40 km-re délre fekvõ üdülõhely, hosszú pálmafákkal övezett tengerparti szakasszal.

Krk (Krk-sziget)
A már az ókorban is lakott, gazdag történelmi és kultúrhagyományokkal rendelkezõ Krk Horvátország legnagyobb szigete. A középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nõtte ki magát. Ismerkedjen meg a sziget gazdag folklórhagyományaival, élvezze az egzotikus mediterrán növények bódító illatát, a kristálytiszta vizû, kavicsos tengerpartot, és a sziget hírességét - az aranysárga "Vrbnicska zslahtina" nevû fehérbort! Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos.

Mali Losinj (Losinj-sziget)
Mali Lošinj az észak-dalmáciai Lošinj sziget legnagyobb városa, mely a halászatilag rendkívül jelentõs - és ezért az Adria legnagyobb sporthorgászati terepének számító - Auguszta-öbölben fekszik. Árnyas partmenti fenyvesei és kimondottan enyhe mikroklímája révén már a századelõn igen felkapott gyógyüdülõhelynek számított. A környék vizeinek legnagyobb kuriózumai a gyakorta felbukkanó delfincsapatok! Lošinjon számos ritka énekes- illetve ragadozómadár-faj õshonosnak számít - mi több, sokuk az egész országban csak itt lelhetõ fel!

Veli Losinj (Losinj-sziget)
Veli Lošinj az észak-adriai Lošinj sziget délkeleti oldalán egy keskeny kis öbölben bújik meg, közvetlenül a Szent János hegy (Sveti Ivan) lábánál. Egykor gazdag tengeri kereskedõ-dinasztiák lakták, amirõl buja mediterrán kertekkel körülvett, pompás villái és elegáns lakóépületei is tanúskodnak.
A városka területén fellelhetõ mintegy 80 különleges növényfajnak köszönhetõen Veli Lošinj egésze egy gondozott városi park benyomását kelti.

Opatija
A mintegy másfél évszázados turisztikai múltra visszatekintõ Opatija a Kvarner-öböl minden bizonnyal leghíresebb és legexkluzívabb nyaralóhelye. Pompás villái, elegáns szállodasora a legmagasabb igényeket is kielégítõ idegenforgalmi kínálattal várja a látogatókat. Mindez csodálatos természeti környezettel, rendkívül kellemes mikroklímával, színvonalas és gazdag kulturális-szórakoztató programkínálattal párosul - ami minden opatijai vendégnek egyedien élménydús nyaralást garantál!

Rab (Rab-sziget)
A szigetet az Adria egyik legnapsütöttebb és legdúsabb növénytakarójú vidékeként tartják számon, lévén hogy felületének mintegy 40%-át erdõk borítják. Nagy múltú idegenforgalmi infrastruktúrájával, gazdag ókori mûemlékegyüttesével és a különleges helyi vitézi táncjáték-hagyományával Rab évtizedek óta az Észak-Adria egyik leghíresebb üdülõhelye.


Észak-Dalmácia

Biograd
Biograd a zadari riviéra egyik szép fekvésû városkája, mely a vitorlázók mekkájaként is emlegetett varázslatos Kornati szigetcsoporttal átellenben található. A legenda szerint a Kornati szigeteket a tenger szépségének ihletése nyomán teremtették az istenek - amely minden bizonnyal érvényes Biogradra is. Nem véletlen, hogy ez a ma számos értékes mûemléket õrzõ kisváros évszázadokon át a horvát királyok koronázóvárosa volt. Biograd egy Pašman szigetre nézõ félszigeten fekszik, melytõl egy szörfözésre is kiváló, hosszú tengercsatorna választja el. Aktívabb pihenésre vágyók számára kimondottan ajánljuk ezt a számos vonzó sportolási lehetõséget kínáló nyaralóhelyet, ahol többek között egy 2o pályás teniszcentrum várja az érdeklõdõket. Srandja kavicsos.

Vodice
A Šibeniktõl nem messze levõ Vodice széleskörû idegenforgalmi kínálattal, szórakozási lehetõségekkel és rokonszenves helybéliekkel várja az élménydús nyaralásra vágyókat.
A település környékén fürdésre alkalmas partszakaszok és meghitt kis öblök sora teszi teljessé az itteni nyaralást. Strandok: kavicsos, a Kék zászlós strand (Plava plaža) egyes részein homokkal feltöltött aljzat.

Zadar
Látogasson el az Adria szívében fekvõ õsi Zadar varázslatos világába, melyet "Horvátország kis Rómájának" is szoktak nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétû kulturális hagyományrendszerére. Zadar világhírû urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 1000 km hosszú zadari riviéra festõien tagolt partszakaszai, tiszta vizû strandjai és mintegy 300 kiseb-nagyobb szigete. Zadar ezenkívül a helyi meggyfa-ültetvények zamatos termésébõl készülõ Maraskino-likõr, valamint a világhíres horvát kosárlabdázók szûkebb hazája is! Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, néhol homokkal feltöltött az aljzat.Közép-Dalmácia

Hvar (Hvar-sziget)
Üdvözöljük Önt is Horvátország legnaposabb szigetén, ahol évente átlagosan mintegy 32o napot süt a nap! Ha ehhez még hozzáadjuk a szigetet beborító levendula- és rozmaringültetvények káprázatos illatát, az árnyas partmenti fenyveseket és a sziget egyedülálló civilizációs hagyományát - könnyen beláthatjuk, miért is lett Hvar az utóbbi idõk talán leglátogatottabb adriai szigete! Strandok: köves, keskeny öblök homokos strandszakaszokkal.

Makarska
Makarska a közel hatvan kilométer hosszan elnyúló, és szépsége miatt már a krétaiak figyelmét is felkeltõ makarskai riviéra legnagyobb városa. E rendkívül vonzó, mondén nyaralóhely igazi déltengeri hangulatú, árnyas fenyvesekkel szegélyezett homokos és kavicsos strandokat, valamint számtalan szórakozási lehetõséget kínál az idelátogató turistáknak. És mivel közvetlenül a Biokovo hegység lábánál fekszik - melyet az alpinisták Dalmácia legvadregényesebb mészkõhegységének tartanak! - a legaktívabbak még akár hegyet is mászhatnak. Biokovo hegység - A makarskai strandok forró homokján ejtõzve bizony nehéz elképzelni, hogy a felettünk magasodó Biokovo számos völgyében évekig nem olvad el a hó!

Split
Az 1700 éves múltra visszatekintõ közép-dalmáciai Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi mûemlékegyüttesen és magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatásokon kívül Split turisztikai vonzerejéhez kétségkívül hozzájárul e mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja.
"Spliti nyár" - a nyaranta megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat egyértelmû bizonyítéka a splitiek sugárzó életkedvének. Marjan-hegy - Split legkedveltebb városi kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson levõ kilátóból páratlan kilátás nyílik a környezõ szigetekre és az egész spliti akvatóriumra, amit Ön sem mulaszthat el!

Trogir
A "kis Velenceként" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve, melynek története még az ókorra nyúlik vissza, amikor is a városka a Tragurion nevet viselte. Felismerve a hely rendkívül gazdag urbanisztikai értékeit az UNESCO 1997-ben felvette Trogirt a világörökségek rangos listájára. Ez a festõi kis városka az utóbbi évtizedekben kimondottan változatos turisztikai kínálattal fogadja az idelátogatókat, a vitorlásokat pedig színvonalas szolgáltatásokkal várja a "Èiovo" Vitorlás és Jachtklub. Strandok: sziklás, kavicsos.


Dél-Dalmácia

Dubrovnik
Ismerje meg végre Ön is a varázslatos Dubrovnikot, a Dél-Adria méltán világhíres gyöngyszemét, mely már jó ideje az ENSZ Világörökségeinek rangos sorában szerepel.
E tekintélyes idegenforgalmi múltú város messzemenõen eleget tesz korunk legigényesebb turisztikai elvárásainak is. Múzeumok, fesztiválok, "konobák" (tavernák), éttermek, enyhe mediterrán éghajlat, meseszép tengerparti táj… Legyen Ön is részese mindennek, és gyõzõdjön meg Bernard Shaw szavainak igazáról: "Ha a földi paradicsomot keresed, Dubrovnikban megtalálod!" Dubrovniki Nyári Fesztivál - e színvonalas és igen változatos eseménysorozat keretében számos szabadtéri koncert és színházi elõadás teszi még varázslatosabbá Dubrovnik tereinek nyári esti hangulatát!
Strandok: sziklás, betonozott, kavicsos, homokos

Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
email: oceandiving@freemail.hu
max: (5Mb)
http://ocean.fw.hu