TAHITI ÉS SZIGETEI - Válasszon üdülõhelyet!

Francia Polinézia

Általános információk
További információk az utakról
Búvár Klubok - Dive Center

 

A nagy siker oka: az elegáns hotelek, a vendégszeretet, a mesés szépségű lagúnák, a színes trópusi halak közötti búvárkodási lehetőség, a francia és polinéz konyha íz-különlegességei, és a dél-csendes óceáni báj.
A szigetek trópusi klímájának két fő szezonja van: a november és április közötti csapadékos időszak, amikor az átlaghőmérséklet 27 - 30 °C között van, a másik pedig májustól októberig tartó időszak amikor a levegő szárazabb, a hőmérséklet alacsonyabb. A helyi lakosság főképp halászattal és gyöngyhalászattal foglalkozik.
A Francia Polinézia különleges, tradicionális konyhaművészete a francia gasztronómia olasz és kínai hatásokkal kevert egyvelege. Ínyenceknek kifejezetten ajánljuk!
A szigetek között hajóval és repülővel lehet közlekedni, Moorea és Tahiti között menetrendszerinti hajójáratok közlekednek. Tahiti mindössze egyetlen sziget a Francia Polinézia öt szigetcsoportjából, de ez a régió legnagyobb, leghíresebb és történelmileg legérdekesebb szigete. A szigetek rengeteg sportolási lehetőséget nyújtanak a búvárkodni vágyóknak. A leghíresebb búvárhely: Rangarioa. Tahiti a szörfözés születési helye, a legalkalmasabb helyek erre a sportra Papenoo, Punaauia és Paea, csakúgy mint Huahine és Moorea szigetei.

A Földgolyó túloldalán, a Csendes-óceánban helyezkednek el Francia-Polinézia részeként ezek a varázslatos szigetek. Szépségük már azokat is elbûvölte, akik annak idején felfedezték. A valódi, hamisítatlan dél-tengeri világot jelenti számunkra, amit eddig jószerivel csak egzotikus filmekbõl ismerünk. S ki ne vágyna megismerkedni ezzel a lenyûgözõ szépségû földi paradicsommal, a bizarr vulkáni csúcsokkal, a kéklõ lagúnákkal, a pálmafás, bársonyos homokú strandokkal.
A szigetek részben vulkanikus eredetûek, részben korallképzõdmények. A vulkanikus szigeteket dús növényzet borítja.
Ma Tahitit és szigeteit Francia-Polinézia néven Franciaország tengerentúli területeként tartjuk számon.
Tahitin és a környezõ szigeteken a klíma trópusi, de kellemes. A szigetek bõvelkednek pazar szállásokban. A szállodák nem egészen a mi elképzeléseink szerint néznek ki, hanem igazi, polinéz stílusban épültek. A pálmaháncs és a fa játssza a fõszerepet az épületekben, de természetesen európai luxussal felszerelve. Szinte hihetetlen találékonysággal varázsolják a 21. század technikáját a pálmaháncs fedelû tengerparti bungalókba. Az ellátás nagyvonalúsága pedig francia kifinomultságot és a dél-tengeri népek vendégszeretetét sugározza.
A vulkáni csúcsok, a dús vegetáció és az egyedülálló formák harmóniája a Föld legszebb szigetcsoportjává avatja Tahitit és a környezõ szigeteket. Ajánlatunkban most csak egy kis szeletet kínálunk abból a bõ választékból, ami rendelkezésünkre áll.

Bevezetõ:

Tahiti mindössze egyetlen sziget Francia Polinézia öt szigetcsoportjából, de ez a régió legnagyobb, leghíresebb és történelmileg legérdekesebb szigete.
A turisták azért jönnek Francia Polinézia szigeteire, hogy elegáns szállodák vendégszeretetét élvezhessék, a lagúnákban a trópusi halak közvetlen közelében búvárkodjanak, végigkóstolhassák a francia és a polinéziai konyha különleges keverékét, tehát alapvetoen azért, hogy megízlelhessék a francia sikk és a dél-csendes-óceáni báj elegyét.

Környezet, éghajlat:

Francia Polinézia 118 szigete a Dél-Csendes-óceánban fekszik, és öt szigetcsoportra osztható: Society-szk. (ide tartozik Tahiti), Tuamotus, Marquesas, Australs és Gambiers. A szigetek közül csupán hatnak nagyobb a területe 1OO km2-nél, a legészakibb, Hatutu pedig több, mint 2OOO km-re található a legdélibb Rapa szigetétol. A legközelebbi szárazföld Ausztrália (52OO km-re nyugatra) és Dél-Amerika (6OOO km-re keletre), a terület legközelebbi óceáni szomszédja pedig a tole nyugatra fekvo Cook-szigetek.
A szigetek vulkanikus, magasan fekvo szigetek és korallzátonyok keverékei. A szigetek termékenyek, sokkal változatosabb növényzetet biztosítanak, mint a zátonyok. A varázslatos tahiti tiare virágok nagy mennyiségben nonek a szigeteken, ezekbol leis-t szonek, vagy hajban viselik. Sok növényfaj létezik ebben a régióban, többek között a hibiszkusz és a bougainvillea. Az állatvilág foszereploi az itt honos vaddisznók, baromfik, a félig háziasított kecskék (Marquesas) és a bárányok (Tahiti, Australs, Marquesas). Kicsi gekkók és százlábúk is sokan élnek a szigeteken. Francia Polinézián kb. 1OO madárfaj él, pl. halászmadár és viharmadár. A víz alatti élovilág szintén nagyon változatos.
Éghajlat: A szigetek trópusi klímájának két fo szezonja van: a november és április közötti csapadékos szezon, amire 27-3O °C átlaghomérséklet, magas páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzok; a májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levego és valamivel alacsonyabb homérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 4O-6O km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a maraamu, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti toerau.

Látnivalók:

Tahiti
A fováros - és egyben forgalmas kikötováros - Papeete híres a csúcsidoben eloforduló forgalmi dugókról, a csúnya panelépületeirol, viszont gyönyöru a tengerparti városrész, és a hangulatos piaci terület, a Marché du Papeete, ahol vasárnap délelott van a legnagyobb tömeg.
Pappeetétol néhány km-re van a híres Bain Loti fürdo.

Bora Bora
Sokak számára ez a sziget Francia Polinézia fo vonzereje, szerintük ez a csendes-óceáni térség leggyönyörubb szigete a buja-zöld vulkanikus hegycsúcsok, nagy lagúnák és a homokos motus-láncok miatt.

Rangiroa
Ez a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó zátonysziget a második legnagyobb a Földön, a csoport legnépesebb szigete. Az itt folyó gyöngyhalászat- és gyártás jelentosen hozzájárul a helyi gazdasághoz.

Hiva Oa
A Marquesas-szigetek közigazgatási fovárosa volt ez a sziget (ma már az északabbra fekvo Nuku Hiva látja el ezt a feladatot). Paul Gaugain és a belga énekes-költo Jacques Brel is ezen a szigeten telepedtek le. Atouna városában mindkét híresség emlékére számos emlékmu és a Calvaire temeto található, itt helyezték mindkettojüket örök nyugalomra. A temeto zarándokhely, különösen a Brel-rajongók számára.

 

 

Gasztronómia:

Francia Polinézia különleges, tradicionális konyhamuvészete a francia gasztronómiának olasz és kínai hatásokkal kevert egyvelege, ami nem csak az elegáns éttermekben, hanem az olcsó útmenti étkezohelyeken (les roulottes) is megmutatkozik. Az ételeket máig a hagyományos földbe vájt gödörben sütik, ami az egész csendes-óceáni térségben szokványos: egy lyukat ásnak a földbe, köveket helyeznek bele, amelyeket átforrósít a tuz. Az ételt banánfa levelébe csomagolják, ezt rakják fölülre, majd a gödröt újra betemetik földdel, a sütés több órát vesz igénybe. Ezt a "tuzhelyet" ahimaa-nak, a magát a sütés folyamatát pedig tamaaraa-nak hívják.


Ocean Diving Club
Hungary
Budapest 1026 Endrődi S u. 54/a
Mobil: 36-70-256-8604
e-mail: oceandiving@hotmail.com (2Mb) email: oceandiving@freemail.hu
(5Mb)
http://ocean.fw.hu